dinsdag 18 februari 2014

Kanjerguusje - Lowie van Gorp



Kanjerguusje - Lowie van Gorp
Genre: waargebeurd

 

 Guusje is een meisje van 10, vrolijk en actief. Ze schildert graag, zit op scouting en is dol op lezen. Vooral voorgelezen worden door haar vader vindt ze geweldig.

In maart 2011 gaat ze naar de huisarts omdat ze niet lekker is. Na onderzoeken in het ziekenhuis blijkt ze een zeldzame vasculaire tumor in haar long te hebben. De artsen proberen te opereren, maar weghalen hiervan is niet mogelijk omdat het te groot is (de grootte van een vuist) en helemaal verkleefd aan belangrijke (slag)aderen. Dus volgt chemotherapie in de hoop dat dat de tumor wil laten slinken, of liever nog: verdwijnen.

Wat dan volgt zijn veel, héél veel, ziekenhuisbezoeken aan het AMC. Soms een dagopname voor een chemokuur, soms ook langere periodes omdat het niet goed gaat met Guusje. Haar vader Lowie houdt een blog bij om alle achterblijvers in 1x op de hoogte te brengen. En uit het blog is uiteindelijk dit boek gegroeid.

 

 Ik huil niet snel bij een boek of een film, maar bij dit boek heb ik grotendeels met een dikke prop in mijn keel gezeten en uiteindelijk ook wat tranen gelaten. Je kan niet anders of heel veel bewondering hebben voor dit kleine meisje dat zoveel tijd in het ziekenhuis heeft doorgebracht. Ze krijgt in het AMC een kralenketting waarbij ze voor elk onderzoek een kraal krijgt. Deze ketting wordt uiteindelijk meterslang....
Al met al heb ik dit boek nu 2x gelezen. De tweede keer omdat ik de 1x zo onder de indruk was dat ik het nog een keer wilde lezen. Maar wéér was ik zo onder de indruk. Waarom? Omdat Guusje een meisje was dat niet op wilde geven, met een enorme wil om te leven. Én.... omdat haar vader dit allemaal heel goed op kon schrijven en een enorm schrijverstalent heeft! Ook zijn volgende boek "We houden je vast" ben ik heel benieuwd naar!

Voor wie meer wil lezen: http://guusje-lowie.blogspot.nl/


 Zeker te weten!!

maandag 17 februari 2014

De dag dat ik doodging - Tania Bongers

De dag dat ik doodging - Tania Bongers
Genre: Waargebeurd



Tania ontmoet na een druk leven Anthonie, de liefde van haar leven. Voor ze het weet is ze zwanger en zowel zij als Anthonie zijn er heel erg blij mee.

Tot de dag dat ze voor het eerst in het ziekenhuis komt om een echo te laten maken. Ze blijkt een tumor van bijna 5 x 5 cm te hebben; baarmoederhalskanker. De gynaecoloog stelt voor het kind van 16 weken te aborteren en bij Tania de baarmoeder te verwijderen.

Tania wil maar 1 ding: haar kind redden!! Dit kindje heeft haar gewaarschuwd en ze kan het niet over haar hart verkrijgen het te aborteren. Ze zoekt veel op internet en vindt informatie over chemotherapie bij zwangerschap van UZ Leuven in België. Ze heeft weinig te verliezen en gaat naar Leuven toe. In overleg start ze de chemotherapie in het AMC in Amsterdam.

Wat rest zijn 5 chemokuren en een hele zware tijd vanwege de angst haar kind te verliezen. Voor mij, zelf moeder, vond ik dit een heel aangrijpend boek. Een boek waar je in begint en waarin je verder wil lezen om te weten hoe het afloopt met het kind én met Tania zelf! Een boek wat je bijna in 1 adem uitleest.